A 16/8 időszakos böjt
Az időszakos böjt nem ismeretlen az emberiség számára, hiszen egy régóta létező diéta, szinte egy idős az emberiséggel. Már az ókorban is alkalmazták mind egészségi, mind spirituális okok miatt. Azonban a modern kor társadalma magával hozta a mértéktelen táplálkozást, mivel korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll számunkra az étel. A felgyorsult világban pedig hajlamosak vagyunk a félkész és készételekhez nyúlni, és reggeltől estig
rendszertelenül étkezni.

Hogy néz ki a 16/8 időablakos étkezés?
Időszakos böjt fogalma alá tartozik, aminek több formája is van, de én most ezt szeretném nektek bemutatni, mert ez a legideálisabb a legtöbb ember számára. Lényege végtelen egyszerű, egy 24 órás napot két részre osztunk egy 16 órás úgynevezett böjt részre és mellette „nyitva” hagyunk egy 8 órás periódust amikor étkezünk. Szemben a hagyományos kalóriadeficit alapján működő diétával nem kell berögzötten számolgatni a bevitt kalóriákat, de természetes az egészséges táplálkozás elveit követni kell. Az, hogy mikor eszünk egy nap először egyéni döntés, de bele kell kalkulálni, hogy utána 8 óra áll rendelkezésünkre még enni. Például, ha délelőtt 10 órakor eszünk előszőr akkor 18 órakor lehet utoljára. Természetesen nem az a lényege, hogy 8 órán keresztül csak eszünk ész nélkül, tudatosságot ez az életmód is igényel. A 16 órás pihenő szakasz alatt kalóriamentes folyadékformákat válasszuk, mint például édesítettlen tea, víz.

Mitől hatékonyabb, mint a megszokott kalóriamegvonás?
A 16 órás böjt során a szervezetben beindul az úgynevezett ketózis, de nem összekeverendő a ketogén diétával! Míg a kalóriamegszorításos diétánál a szervezet szép lassan alkalmazkodik az alacsony energiabevitelhez és belassul az anyagcsere, ez által megáll a fogyás is, esetleg jójó effektus idéz elő, addig a böjt alatt csökken az inzulinszint, így a zsírraktárak elérhetővé válnak, és a tárolt energiákhoz nyúl a szervezet. A 8 órás étkezési szakasszal pedig biztosítjuk a szervezetet, hogy megkapja a szükséges energiát és nem lassul be az anyagcsere. Jó hír mind emellett, hogy az izomtömeg pedig nem kezd el csökkeni.

Nem mindegy mit eszel!
Nem elhanyagolható az ételek minősége és mennyisége sem, de az előbbié a fő hangsúly. A tudatosság itt is fő szerepet kap, érdemes oda figyelni mit eszünk. Fontos szerepe megmarad a lassú felszívódású szénhidrátoknak, gyümölcsöknek és zöldségeknek, olajos magvaknak és a zsírszegény hús és húskészítményeknek kiegészítve a tejtermékekkel. Összeségében tekintve egy mediterrán diétával egybe kapcsolva elérhetünk egy tartható és sikeres életmód változást.

Legfőbb pozitívumai:
– javul az inzulinérzékenység, tehát a zsírraktárok bontása is fokozódik és javul a szénhidrát anyagcsere
– javítja a bél mikrobiomját
– csökkenti a gyulladásos markereket
– csökkenti a rossz koleszterin és a triglicerid szintet
– pozitív hatással van a hormon háztartásra és az anyagcserére
– kevesebb szervezést igényel, mint a legtöbb diéta
– könnyebb tartani és sikeresebb hosszú távon, mint a kalória megvonásos étrendet
– böjt alatt a sejtregenerálódási folyamatok beindulnak
– megfelelő étkezés és böjt következetes napi mintája fenntartja a normális cirkadián ritmust

Kontraindikált a következő esetekben:
– 1. típusú cukorbetegség
– inzulinnal kezelt cukorbetegség esetén
– terhesség során
– szoptatás alatt

Simon Viktória – dietetikus

Ha szeretnél résztvenni egy ingyenes dietetikus tanácsadáson, akkor vegyél részt játékunkban! Kattints a linkre és olvasd el a szabályzatot:

Források:
Health Effects of Alternate-Day Fasting in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis (nih.gov)
Intermittent energy restriction and weight loss: a systematic review – PubMed (nih.gov)
Intermittent Fasting: The Choice for a Healthier Lifestyle (nih.gov)